Gå til indhold

Nordisk kunst - Jødisk hjerte

Et forskningsprojekt om jødiske kunstsamlere og kulturskabere i Norden



P.S. Krøyer: Dobbeltportræt af Heinrich og Pauline Hirschsprung. 1877. Den Hirschsprungske Samling
P.S. Krøyer: Dobbeltportræt af Heinrich og Pauline Hirschsprung. 1877. Den Hirschsprungske Samling
Projektet belyser et overset kapitel i nordisk kulturhistorie og spørger, hvordan jødiske kunstsamlere blev så afgørende for dansk og nordisk kunsthistorie i perioden 1870-1930.
Den Hirschsprungske Samling (DHS) skylder den jødiske Hirschsprung-familie sin eksistens. Museet åbnede i 1911 og er lige siden blevet set som indbegrebet af dansk kunsthistorie og har været et vigtigt ankerpunkt i kulturens fortælling om national identitet og kunstens udvikling. Men museet og Hirschsprung-familien står slet ikke alene; lige over sundet i Göteborg og længere borte i Stockholm, samlede jødiske familier som Fürstenbergs og Thiels også på kunst, stiftede vigtige museer og formede den nationale kultur. Og endnu flere jødiske familier samlede kunst og støttede kunstnere, og tilsammen var den jødiske indsats ikke isoleret fra det omgivende samfund.

Men de mange sammenhænge og perspektiver i dette vigtige forhold mellem jødisk kultur og nordisk identitet står endnu underbelyst og næsten ufortalt på trods af stærk relevans for både internationale, jødiske studier, forskningen i kunst- og kulturhistorie samt nyere nationalismestudier.

Den Hirschsprungske Samling indgår derfor fra 2022 i et tæt samarbejde med Dansk Jødisk Museum og en række svenske forskere for at afdækker et overset, men afgørende kapitel i nordisk kulturhistorie. 

Projektet undersøger følgende spørgsmål:

  • Hvilke motiver lå til grund for, at en håndfuld jødiske familier – Hirschsprungs, Fürstenbergs, Thiels og andre – på privat initiativ skabte netværk og påvirkede kulturen i de nordiske lande så gennemgribende?
  • Hvilken betydning fik jødisk minoritetskultur og indsatsen for kunst og kultur i dannelsen af majoritetens nationale identitet?
  • Hvilke nutidsrelevante indsigter om kultur, identitet og integration kan forskningen i de jødiske kunstsamlere og kulturskabere være med til at formidle?
  • Det langsigtede mål er hermed at placere en række museer og de dansk-svenske forbindelser tydeligt i den internationale, jødiske kulturhistorie; både hos publikum og i international forskning.

Støtte

Forskningen er støttet af Augustinus Fonden og Novo Nordisk Fonden.