Spring til indhold

Brevarkivet som kilde

Forskerkvarter 7. februar kl. 14.

Hvad skal vi med et brevarkiv? Den Hirschsprungske Samlings arkiv rummer materiale fra mere end 25.000 dokumenter: kunstnerbreve, dagbøger, scrapbøger, fotografier og meget andet, der har relation til museet. På den ene side er de en enestående kilde til at få indblik i kunsten og de kunstneriske overvejelser, der ligger bag. På den anden side, skal vi også være opmærksomme på ikke at fortabe os i persondyrkelse, såvel som kunstnerens personlige relationer.

I dette Forskerkvarter diskuterer vi, hvad vi kan bruge gamle breve og andet materiale til. Med udvalgte eksempler ser vi nærmere på, hvordan brevarkiver kan gøre os klogere på kunsten. Kuratorassistent Julie Rigmor Christensen er faldet over en spændende brevkorrespondance mellem Marie Triepcke og Robert Hirschsprung, hvor de diskuterer kunstneren Harald Slott-Møllers tilblivelse af En Sommerdag fra 1888. Og brevskriverne er ikke enige! Eksemplet viser, hvorfor afstand i tid kan gøre os blinde, og hvordan breve kan fortælle os mere om realismens ukendte ikonografier.

Om Forskerkvarter

Museets samlinger og arkiver i kælderen bugner af historier, der sjældent kommer frem i lyset. Hver første onsdag i måneden kl. 14 kan du møde museets direktør, inspektører eller kunstfaglige personale, når de fortæller om nogle af de usete, gemte og glemte historier i museets forskning og samling. Oplev alt fra skitser til kunstnerbreve og fotografier, som på grund af de skrøbelige materialer normalt er gemt væk i museets magasiner.

Pris: Normal entrébillet til museet. Gratis for årskortholdere.

Tilmelding ikke nødvendig.