Spring til indhold
J.Th. Lundbye, Selvportræt, 1839.
J.Th. Lundbye, Selvportræt, 1839.

J.Th. Lundbyes dagbøger

Forskerkvarter 3. oktober kl. 14

Johan Thomas Lundbye (1818-1848) ville i år være fyldt 200 år. Hans betydning i den nationalromantiske bevægelse i midten af 1800-tallet har i eftertiden taget næsten mytologiske dimensioner og gjort ham til en hovedskikkelse i kunstens Guldalder. I dette særlige forskerkvarter kan du møde Jesper Svenningsen, projektforsker ved Statens Museum for Kunst, der fortæller om sin forskning i Lundbyes dagbøger.

Lundbye var en af periodens nok mest skrivende danske kunstnere, og fra 1842 til sin død i 1848 førte han dagbog, ikke som et sted at notere trivielle hændelser, men som et sted for sine overvejelser om kunstnerens plads i verden, om tro, skæbne, kunst og kærlighed. I forskerkvarteret kan du få et indblik i Lundbyes dagbogsskriveri, der viser ham som et moderne kunstnersubjekt med såvel kunstneriske som litterære ambitioner.

Jesper Svenningsens forskning er en del af Ny Carlsbergfondets store digitaliseringsprojekt Kilder til Dansk Kunsthistorie (KTDK). Han er forfatter til den netop udkomne bog 'Seks år af et liv', der er andet bind i den skriftserie, der udspringer af projektet. Bogen er den første udgivelse nogensinde, der samler alle Lundbyes dagbøger. Til arrangementet vil det være muligt at købe Svenningsens bog i museumsbutikken og få den signeret af forfatteren.

Om Forskerkvarter

Museets samlinger og arkiver i kælderen bugner af historier, der sjældent kommer frem i lyset. Hver første onsdag i måneden kan du møde museets direktør eller inspektører, når de fortæller om nogle af de usete, gemte og glemte historier i museets forskning og samling. Oplev alt fra skitser til kunstnerbreve og fotografier, som på grund af de skrøbelige materialer normalt er gemt væk i museets magasiner.

Pris: Normal entrébillet til museet. Gratis for årskortholdere.

Tilmelding ikke nødvendig.