Spring til indhold
Anton Melbye: Marine. Solen står nær horisonten, 1854. SMK
Anton Melbye: Marine. Solen står nær horisonten, 1854. SMK

Mod fjerne horisonter. Anton Melbye 200 år

9. marts - 17. juni 2018

I 200 året for Anton Melbyes fødsel viser Den Hirschsprungske Samling i samarbejde med Altonaer Museum i Hamburg en stor udstilling om kunstneren. Melbye var vidt berømt i sin egen levetid, og hans værker var i høj kurs både hos det danske kongehus og hos adelen, ligesom hans værker også var internationalt efterspurgte fra Hamburg over Paris til Istanbul. Melbyes vigtigste motivkreds fandt han ved havet, og han skildrede det gerne med sans for dramatiske stemninger.

Melbye er i dag først og fremmest kendt som marinemaler, men blandt hans værker findes også en række landskaber, særligt fra egnen omkring Paris, men også Tyrkiets dramatiske landskaber udforskede han i tegninger og olieskitser. Kunstnerens internationale karriere og en motivkreds med bud til internationale strømninger gjorde ham med tiden mindre velset i et dansk kunstpolitisk klima, der i midten af 1800-tallet var præget af fronterne mellem de ”nationale” og ”europæerne”. Kunstkritikken kategoriserede Melbye som en af ”europæerne”. I en tid, hvor fortællingen om, hvad Danmark var for en nation, og hvad det ville sige at være dansk, var under etablering, forekom Melbyes og de øvrige ”europæeres” værk ude af trit med den dominerende nationale fortælling.

Udstillingen om Anton Melbye præsenterer en i dag næsten glemt kunstner. Med den første udstilling nogensinde om kunstneren i Danmark sætter Den Hirschsprungske Samling fokus på en overset, men vigtig historie, hvor havet er scene for fortællinger om internationale forbindelser og alliancer, udsyn, følelser og dramatiske politiske begivenheder.

Anton Melbye: Oprørt sø, 1852. Olie på lærred. Ribe Kunstmuseum
Anton Melbye: Oprørt sø, 1852. Olie på lærred. Ribe Kunstmuseum

Podcast 'Mod fjerne horisonter'

Lyt til vores podcast produceret til udstillingen. Hør den derhjemme eller på museet, når du oplever udstillingen

Find den her

Museet vil gerne takke følgende for generøs støtte til udstilling og bogudgivelse

15. Juni Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, C.L. Davids Fond og Samling, Dansk Tennis Fond, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Ernst og Vibeke Husmans Fond, Frimodt-Heineke Fonden, Inge og Asker Larsens Fond til Støtte af Almennyttige Formål, Knud Højgaards Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond, Oticon Fonden, Petra Schulze-Wessel, Skribsreder Carsten Brebøls Almennyttige Fond.