DANSK-ISLAMISKE KUNSTMØDER SKAL LEDE ELEVER VÆK FRA SORT-HVID TÆNKNING
.
København huser en af verdens ti fineste samlinger af islamisk kunst, som i et nyt projekt sættes over for en unik dansk kunstsamling.

Sammen skal værkerne i de to samlinger udfordre danske skoleelevers fordomme og styrke deres muligheder for at skabe nye fælles fortællinger.


To af de fineste samlinger af billedkunst i Danmark er gået sammen i et fælles projekt, der skal få danske skoleelever af enhver etnisk herkomst til at få en bredere forståelse af dansk og islamisk kunst- og kulturhistorie. Der er tale om Den Hirschsprungske Samling og Davids Samling, der i samarbejde står bag projektet, som finansieres af Nordea-fonden og Kulturstyrelsen.

Projektet har netop opnået fondsstøtte og er derfor endnu i sin vorden, men ambitionen er at bruge samlingerne på en ny måde og at nå bredere ud med et budskab om kulturel dialog og mangfoldighed.

"Vi ser projektet som et ualmindeligt spændende bidrag til at skabe konstruktive kulturmøder baseret på dialog. Vi er overbeviste om, at projektet kan bidrage til en større fælles forståelse trods forskellige udgangspunkter," siger Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen.

Udfordrer fordomme
De to museer har ikke lagt sig fast på, hvordan projektet konkret skal udforme sig. Tanken er at tage forskellige temaer op og se på, hvordan man med forskellige kulturelle udgangspunkter behandler temaer som eksempelvis kærlighed og kønsroller.

Et af Den Hirschsprungske Samling mest kendte værker er P.S. Krøyers 'Sommeraften ved Skagens strand', hvor maleren figurerer med sin hustru. Maleriet kan ses som Krøyers kærlighedserklæring til sin kone. Mange udlægger det også som et signal om begyndelsen til enden på ægteparret Krøyers samliv.
Man aner en vis melankoli i billedet. Marie Krøyer er langt borte i sine tanker og ser fjernt ud i den klare, blå månenat. Kunstneren bruger naturens egne virkemidler til at vise følelser. Det ser man ikke på samme måde i islamisk kunst.

På Davids Samling, som regnes for en af de fineste samlinger af islamisk kunst i den vestlige verden, findes eksempelvis en minature fra 1700-tallet af ”En fyrste med sin elskede”. Her skildres en anden side af kærligheden idet parret tydeligvis er optaget af hinanden og ses i en tæt omfavnelse. Sat over for hinanden, giver de to billeder en masse interessante muligheder for forskellige dialoger.

Klar fra skoleåret 2017
Under dette kulturtræf med fortidens kunst får eleverne ikke alene mulighed for at undersøge kunstens rolle og temaer på tværs. De får også mulighed for at re-mixe værkerne og skabe nye, fælles fortællinger," siger Mette Kleinert, der står for udviklingen af projektet.

Med projektet får elever i danske grundskoler fra august 2017 en ny digital læringsplatform, der retter sig mod fag som dansk, historie, kristendomskundskab, billedkunst og samfundsfag.

Kontakt:
Projektejer museumsdirektør Marianne Saabye: dhs@hirschsprung.dk, tlf. 3542 0336
Nordea-fondens kommunikationschef Tine Wickers: tw@nordeafonden.dk, tlf. 40 70 37 84

Download pressemeddelelsen her

Download pressebillede 1 her. Foto: Jarl Axel

Download pressebillede 2 her. Foto: Jarl Axel

Download pressebillede 3 her. Foto: Jarl Axel

Download pressebillede 4 her. Foto: Jarl Axel


Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading