MUSEUMSBYGNINGEN
HUSET I DEN GRØNNE PARK
Den Hirschsprungske Samling er smukt beliggende i grønne omgivelser i Østre Anlæg på Københavns gamle voldterræn.
Museet, der rummer Heinrich og Pauline Hirschsprungs samling af dansk kunst, åbnedes for offentligheden i sommeren 1911. Museet er tegnet af arkitekt H.B. Storck og blev til åbningen 1911 indrettet af kunsthistorikeren Emil Hannover, som også blev museets første direktør.

STORCKS BYGNING 1900-11
Da Heinrich Hirchsprung i 1902 tilbød at skænke sin samling af dansk kunst til staten, havde han allerede to år tidligere bedt arkitekt H.B. Storck (1839-1922) om at tegne udkast til museumsbygningen.

Efter mange års diskussioner med stat og kommune endte det med, at museet efter Hirschsprungs ønske blev placeret i Østre Anlæg ud mod Stockholmsgade. Det var af afgørende betydning for Hirschsprung, at samlingen fik sit eget hus - og ikke, som nogle ønskede det, blev indlemmet i Statens Museum for Kunst. Et af Hirschsprungs argumenter var, at der var behov for en bygning, der i intimitet svarede til karakteren af hans samling, som bl.a. rummede så mange små studier og fine skitser. Datidens pompøse museumsarkitektur var ham imod.

Storcks første udkast tog udgangspunkt i den italienske renæssances villaarkitektur, men efterhånden arbejdede han sig frem til en enkel og klar plan med fire store ovenlyssale omgivet af en række mindre rum eller "køjer" med højtsiddende sidelys.
I det ydre fremtræder bygningen med frontoner og dorisk inspirerede pilastre i en stram klassicistisk stil, og med en lys marmorbeklædning står bygningen som et lille kunstens tempel.

HANNOVERS INDRETNING 1911
Byggeriet gik i gang i 1908, samme år som Heinrich Hirschsprung døde. Det blev derfor hans mangeårige rådgiver og medhjælper, kunsthistorikeren Emil Hannover (1864-1923), der kom til at stå for husets indretning og værkernes ophængning. Det hele blev præsenteret ved samlingens åbning i 1911.

Hirschsprung havde lagt megen vægt på, at hans samling skulle kunne vise et repræsentativt billede af 1800-tallets danske kunst. Og dette blev understreget i Hannovers ophængning. Som noget nyt i kunstmuseumsverdenen præsenteredes de enkelte kunstnere kronologisk, rum for rum.

Denne disposition har i store træk været fastholdt i museet siden åbningen, ligesom selve ophængningsprincipperne er blevet respekteret. En stor del af samlingens billeder hænger så at sige stadig på de søm, som de blev hængt på i 1908.
Den tætte ophængning kombineret med de mange kunstnermøbler, som er placeret i udstillingsrummene, er med til at give museet en særlig intimitet.

FREDNING AF BYGNINGEN I 1995
I 1995 blev museumsbygningen fredet. Som begrundelse anførtes bl.a:
"At bygningsanlægget repræsenterer fremragende kulturhistoriske og arkitektoniske værdier. Bygningens arkitektoniske fremtoning afspejler en tolkning af den antikke klassiske stil. Ved sit entydige stilpræg adskiller bygningen sig fra samtidens øvrige historicistiske arkitektur, hvor stilblandingen - med lån af motiver fra forskellige arkitekturhistoriske perioder - er fremherskende. Bygningens arkitektoniske karakteristika peger samtidig frem mod de følgende års mere strenge neoklassicistiske stil. Bygningen er således et vigtigt mellemled i overgangen fra historicisme til nyklassicisme i dansk arkitektur."


Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading