DET MODERNE GENNEMBRUD:
PORTRÆT AF DEN SVENSKE MALERINDE JEANNA BAUCK

Bertha Wegmann
Portræt af den svenske malerinde Jeanna Bauck 1887
Olie på lærred. 49,2 x 31,5 cm
Bertha Wegmanns (1847-1926) maleri af malerinden Jeanna Bauck er ikke et traditionelt kvindeportræt, dertil er frk. Bauck alt for direkte. Hendes blik møder roligt og modent beskuerens - hun er intellektuel og betragtende. Bertha Wegmann malede omkring 20 portrætter af Jeanna Bauck, som hun havde lært at kende, da de begge opholdt sig i München i 1860'erne. I 1880 drog de sammen til Paris for der at tilegne sig alt det nye. Wegmann var lidt ældre end Bauck, der hørte til den samme generation af kvindelige malere som Anna Ancher, Marie Triepcke (senere Krøyer) og Agnes Slott-Møller. Bortset fra Marie Krøyer opnåede de alle succes og anerkendelse i deres samtid og var aktive udøvende kunstnere hele deres liv. Forventningerne til kvinderne var ellers, at de udfyldte deres funktion som muse, hustru og moder, og ikke at de skulle drive det til noget videre med deres kunst. Det er måske en af grundene til, at så få af de kvindelige kunstnere huskes i dag.

Portræt af den svenske malerinde Jeanna Bauck fortæller intet om Jeanna Baucks profession som maler. I stedet beretter det om hende som menneske og lader hendes myndige egenskaber træde frem. Hendes ansigt er lysfyldt og sensitivt malet, med alvorlige øjne. Hun er velklædt i en fornem sort dragt, med læderhandsker og en slør- og fjerbesat hat. Billedets koncentration på frk. Baucks følsomme ansigt forstærkes af den neutrale gråtonede baggrund. Tidens kvindefremstillinger viste dem ofte med deres børn eller optaget af hjemlige sysler, men i dette billede placeres kvinden ikke engang i et klart defineret interiør og hendes eneste "rekvisit", brillerne, peger på intellektuel stræben, ikke husligt engagement. Fraværet af et klart defineret interiør, som kan binde kvinden til en afgrænset intimsfære, gør det muligt for Wegmann at portrættere veninden på samme vilkår som en mand ville have portrætteret en anden mand - med personlighed og karakter.

Bertha Wegmann blev som den første kvinde nogensinde indvalgt i Kunstakademiets plenarforsamling i 1887. Samme år fik hun plads i akademiets udstillingskomite og jury. Året efter medvirkede hun til oprettelsen af Kunstskolen for Kvinder under akademiet

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading