DET MODERNE GENNEMBRUD:
"GLADE JUL"

Viggo Johansen
"Glade jul" 1891
Olie på lærred. 127,2 x 158,5 cm
Det er jul hjemme hos familien Johansen, som danser om juletræet i stuen. Kunstnerens hustru Martha ses forrest mellem døtrene Ellen og lille Nanna, og med i den sluttede kreds er også barndomsveninden Helene Christensen fra Skagen. Hvem den ældste søn Fritz holder i hånden, forbliver en hemmelighed, og selvom Johansen var travlt beskæftiget foran staffeliet, lød den muntre kommentar, at det nok var Viggo selv, der stod bag træet. I hjørnet ses Marthas moster, som på afstand betragter børneflokkens forventningsfulde glæde i stuen på Amaliegade i København.

Maleriet var blevet påbegyndt i julen 1890, men kalenderen viste april 1891, før Johansen var færdig. De mellemliggende måneders arbejde havde krævet, at stuens vinduer blev dækket til, lysene tændt, og at modellerne efter tur blev opstillet ved træet. Som tiden gik, begyndte grantræet at drysse, og friske grene måtte fremskaffes. Oven i de langvarige bestræbelser på at fastholde julestemningen i stuen fik børnene mæslinger på skift. Den 8. april skrev Martha i sin dagbog:
”Heldigvis er snart Vinteren forbi, og med den Slutning på Billedet. I Aften skrev Johansen Anmeldelse til Charlottenborg for Billedet. ’Glade Jul’, kaldte han det. Nu skal vi se, hvilken Skæbne det faar, vi ønsker inderligt alt Held. Slid har der været nok af ...”

At Johansen havde malet, hvad der siden skulle vise sig at blive et af hans mest folkekære motiver, kunne Martha ikke vide, selvom hendes begejstring for familiebilledet var stor. Hun noterede sig da også skuffelsen, da ”Glade Jul” ikke blev solgt på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1891. Først i 1894 meldte der sig en køber til billedet, nemlig Heinrich Hirschsprung og med ham angiveligt udsigten til, at maleriet en dag ville havne på et museum.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading