DET MODERNE GENNEMBRUD:
HØJVANDE

Theodor Philipsen
Højvande 1892
Olie på lærred. 56,5 x 56,4 cm
Maleren Theodor Philipsen har som motiv valgt et sted på Saltholm kaldet Kirkegården, hvor man kunne se resterne af forvitrede kors. Det kvadratiske format, farvernes klarhed og styrke samt malerens overlegne komposition gør maleriet til et af hans allerbedste. Philipsen er kendt som maleren, der satte Saltholm i Øresund på verdenskortet. Han var en berejst maler og havde opdaget øens maleriske muligheder, da han en lys nat i forsommeren 1880 sejlede forbi på vej hjem fra Skt. Petersborg. Efterfølgende besøgte han øen, hvis karakteristiske flade strandenge med heste og kreaturer skulle sætte sig dybe spor i hans kunst.

Maleren er blandt de betydeligste eksponenter for det impressionistisk inspirerede maleri i Danmark, men selvom malemåden var moderne, lå emnerne for hans malerier i forlængelse af det traditionelle dyr- og landskabsmaleri. Han beundrede sin danske guldalderkollega J.Th. Lundbye, men også den hollandske 1600-tals maler Paulus Potter var blandt hans foretrukne.

I forbindelse med Hirschsprungs planer om at udstille sin samling katalogiserede kunsthistorikeren Emil Hannover værkerne, hvilket indebar, at malerierne skulle have titler, hvorfor han skrev til kunstnerne. Theodor Philipsen svarede, at billedet er blevet til på Saltholm, og at sommeren må have været regnfuld, da det er ferskvand, der står højt på holmen, og ikke saltvandssøer foranlediget af oversvømmelse. Han foreslår derfor titlen Landskab med kvæg og altså ikke den titel, som de fleste nok vil forbinde med netop oversvømmelse.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading