DET MODERNE GENNEMBRUD:
FIGURER I ET LANDSKAB. BLINDE KRISTIAN OG TINE I SANDET.

Michael Ancher
Figurer i et landskab. Blinde Kristian og Tine i sandet. 1880
Olie på lærred. 59,8 x 95 cm

Figurer i et landskab fra 1880 er komponeret over en række maleriske kontraster, der må have fanget Michael Anchers blik. Den lyse Tine, placeret midt i marehalmen, sidder højere end gamle Kristian, der tung i kroppen har sat sig til rette i sandet. Stemningen virker døsig, og mens Tine tankefuldt sidder og vinder garn, blunder Kristian i solens stråler. Anchers interesse for figurmaleriet bliver her et mesterligt portræt af ungdom og alderdom, af den seende og den blinde, mens det fine tavse fællesskab i eftermiddagstimen giver et nænsomt indblik i livet og de menneskelige relationer i den lille fiskerby Skagen.

Ancher indfandt sig allerede på Skagen i 1874, og mens han de følgende år blev fortrolig med livet på stedet, begyndte kunstnerkollegerne at sætte kurs mod den nordjyske by. Her kunne malerne dyrke friluftsmaleriet og skildre de umiddelbare indtryk af fiskerlivet ved havet. For Ancher resulterede det i en række malerier af lokalbefolkningen, der var en slags reportager fra skagboernes hverdag.

I 1881 blev maleriet udstillet på Charlottenborg. Her fik det følgende hvasse anmeldelse af Holger Drachmann, der i øvrigt ellers var begejstret for Anchers kunst: ”… mellem hende og den fjollede Stakkel dernede i Sandet er Traaden klippet over. Dette hæslige Dyr, denne herkuliske Quasimodo, hvis Lemmers Styrke Naturens ødsle Husholdning ingen Brug gjør af, burde være taget op i Kunstnerens Intelligens og ved Hjælp af hin unge Pige gjort til Gjenstand for vor Sympathi, vor Medlidenhed eller vor Videbegjærlighed i det Mindste.”

Mens kritikeren efterlyste en fortælling og ikke brød sig om den manglende kontakt mellem figurerne, så viste Ancher til gengæld, at han forstod at skabe et moderne folkelivsportræt uden at romantisere sine hovedpersoner. Billedet fremstår da også som et tidligt eksempel på realisme i dansk billedkunst.

Tilbage
Henning Jensen om "Figurer i et landskab. Blinde Kristian og Tine i sandet" (1880) af Michael Ancher - Den Hirschsprungske Samli from Casablanca Film on Vimeo.

INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading