DET MODERNE GENNEMBRUD:
DEN SYGE MAND

L.A. Ring
Den syge mand 1902
Olie på lærred. 52,7 x 45,7 cm

Maleriet af den sengeliggende mand og hans strikkende kone er malet i landsbyen Baldersbrønde ved Hedehusene. Her var Ring flyttet til i 1902 fra Frederiksværk, og beboerne i landsbyen blev foreviget i en række malerier, hvor ofte de samme personer ses ved forskellige gøremål, uden der dog er tale om folkelivsmalerier af den romantiske slags. Den gamle mand stirrer frem for sig, mens kvinden tålmodigt holder ham med selskab. Maleren giver os et indblik i tilværelsen og fastholder det væsentlige i fællesskabet og delagtiggør os i dette tilfælde i den syge mands venten på det uafvendelige.

Laurits Andersen var født i 1854 i den lille by Ring ved Præstø på Sydsjælland, hvor hans fader var hjulmager og tømrer. Han kom i malerlære i Præstø, hvor han fik adgang til malerisamlingen på herregården Nysø og så maleren P.C. Skovgaard arbejde. Efter at have udstået læretiden flyttede han til København og begyndte på uddannelsen til kunstmaler.

Han fandt sine motiver både i storbyen og på landet samt i sit familieliv, men det er som original skildrer af dagliglivet på landet, at Ring indtager en vigtig plads i dansk kunsts historie. Han lod sig blandt andet inspirere af forfatterne J.P. Jacobsen og Henrik Pontoppidan, der skildrede landalmuens livsvilkår. Sidstnævntes bekendtskab gjorde han ved malerkollegaen Johan Rohdes mellemkomst, og han var en del af miljøet omkring De Frie Studieskoler, som opstod i opposition til Kunstakademiet. Kontakten mellem Pontoppidan og Ring sluttede brat, idet forfatteren syntes at have modelleret en af sine figurer i novellen Nattevagt fra 1894 over maleren Ring, som ikke ønskede sin personlige biografi lagt frem til enhvers beskuelse.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading