DET MODERNE GENNEMBRUD:
CHRISTEN DALSGAARD. "MON HAN DOG IKKE SKULLE KOMME?"

Christen Dalsgaard
Christen Dalsgaard. "Mon han dog ikke skulle komme?" 1879
Olie på lærred. 55,8 x 45,3 cm
Den lave aftensol reflekteres skarpt i vinduerne i det fjerne, og pigen kigger utålmodigt ud ad døren for at se, om hendes kæreste skulle være på vej. Det er nok ikke første gang, hun ser efter ham denne aften. Scenen balancerer mellem yderpunkter, for hvad bliver udfaldet – kommer han, eller bliver hun svigtet? Kontrasten går igen i kompositionen – pigen på tærsklen mellem den lyse natur og det mørke hus; tiden på døgnet vaklende mellem dag og nat; vejret med den lave sol og de friske vandpytter og ikke mindst pigens rastløshed over for edderkoppens tålmodige venten i vinduet over døren.

Der hviler en sommerlig melankoli over landskabet og pigens længsel, og det har særlig klang af danskhed, sådan som man definerede den fra midten af 1800-tallet, og som Dalsgaard var med til at sætte billeder på. Han var optaget af at skildre almuens hverdag realistisk, og det var vigtigt for ham at få detaljerne helt rigtige. Det gjorde han ved at studere livet på landet nøje, og han samlede desuden på folkedragter fra forskellige egne af landet.

Dalsgaard og hans samtidige så kunsten som et rum for idealskildringer, der kondenserede fædrelandet og nationalkarakteren. Pigen med strikketøjet og egnsdragten, spejdende efter sin arbejdsomme kæreste fra det ydmyge, men rene, hjem er alt det – flid og nøjsomhed blandet op med en underspillet skønhed, som går igen i det fjerne aftenlandskabs sarte farveskala. Kunsten skulle vise det skønne, men derudover formår et maleri som dette også at fange noget almenmenneskeligt. Det sommerlige aftenlys og pigens følelser er genkendelige og har dermed et strejf af virkelighed selv for moderne mennesker.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading