DET MODERNE GENNEMBRUD:
BLINDEBUK

Julius Exner
Blindebuk 1866
Olie på lærred. 82,3 x 118,5 cm
Oprindelig var Julius Exner uddannet historiemaler, men interessen for folkelivsskildringer fik kunstneren til at ændre bane: ”Hvad der alligevel gjorde, at jeg under Historiestykkerne modnedes som Genremaler, var Dette, at medens jeg kun havde Hovedet fuldt af Middelalderens Liv, det virkelige Liv for en stor Del blev levet ude paa Landet mellem Bønderne. Jeg blev snart Kammerat med dem og tog med Liv og Lyst Del i deres Arbejder og deres Lystigheder; og paa denne Maade lader det sig forklare, at jeg gjorde Springet fra Historiemaler til Genremaler, i Stedet for at det skulde have været omvendt.”

I Blindebuk fra 1866 får vi indtryk af den københavnske malers fortælleglæde og den inspiration, samværet med bønderne gav ham. Hos flere af periodens malere blev interessen for at indfange bøndernes skikke og egnsdragter den væsentligste kunstneriske opgave, og i Exners skildring gælder det et gilde i en sjællandsk bondestue. På bordet i stuen serveres punch og æbleskiver, som var datidens traditionelle festmåltid.

De unge leger blindebuk, mens to ældre mænd både lader sig underholde og samtidig fungerer som en slags ”anstandsdamer”, for munterheden gav nemlig de unge ugifte mulighed for tæt kontakt med det modsatte køn. På væggen bagved ses et lille tryk med to fægtende soldater i rød og blå uniform. Exner føjede gerne små detaljer til sine billeder for at understrege billedets pointe, og det er ikke utænkeligt, at trykket er ment som en drillende kommentar til optrinnet i stuen.

Trods detaljerigdommen er det svært at fastslå fra hvilken egn, Exner har malet, da kunstnerisk frihed ofte fik ham til at genbruge klædedragter og møbler fra tidligere malerier. Exner malede både bønder på Hedebo-egnen, på Amager og på Fanø, og samtiden betragtede hans idylliske folkelivsbilleder som skildringer af en uspoleret landbefolkning.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading