P.S. KRØYER I DEN HIRSCHSPRUNGSKE SAMLING:
VED FROKOSTEN. KUNSTNEREN, HANS HUSTRU OG FORFATTEREN OTTO BENZON

P.S. Krøyer
Ved frokosten. Kunstneren, hans hustru og forfatteren Otto Benzon 1893
Olie på træ. 39,2 x 50 cm
”Det er overmåde trist, at jeg ikke kan sige ’Til Lykke, gamle Dreng’, sige det oppe på Skagen – men må sidde og skrive det her.” Sådan lød det fra vennen Otto Benzon til P.S. Krøyer i en hilsen til maleren, der den 23. juli 1893 fyldte år.

Men et lille oliemaleri malet samme sommer viser, at Benzon efterfølgende kom på besøg i Madam Bendtsens hus, der i årene fra 1891 til 1894 var Krøyer og hustruen Maries faste sommerbolig. I 1890’erne var Krøyer en af tidens mest efterspurgte portrætmalere, men ved siden af bestillingsopgaverne malede han en række mindre billeder af mere privat karakter som Ved frokosten.

Krøyers tilstedeværelse ved bordet tyder på, at han har anvendt fotografisk forlæg til sit maleri, i alt fald til selvportrættet. Allerede i 1885 købte Krøyer sit første fotografiapparat, og i begyndelsen af 1890’erne blev maleren en ivrig fotograf, der tog smukke billeder af sin hustru og tillige forevigede sammenkomsterne på Skagen. Denne interesse delte han i øvrigt med Benzon, der ud over at være dramatiker og medicinalfabrikant også var fotograf.

Krøyer var – sandsynligvis inspireret af fotografiets muligheder – eminent til at spotte uortodokse kompositioner, der inddrager betragteren. I dette maleri må vi stå musestille bag maleren for ikke at forstyrre ægteparret, der opmærksomt lytter til den fortællende ven. Tidligere anvendtes ordet ”frokost” om dagens første måltid, og kaffekopperne og kaffekanden viser da også, at her er tale om et morgenmåltid. Den underholdende Benzon er stadig i gang med sit blødkogte æg, mens Krøyer for længst er færdig. Krøyer forærede efterfølgende maleriet til Benzon som et minde om besøget. Den 20. september 1893 replicerede Benzon: ”Så siger jeg altså mange Tak for ’Trekløveret’ til Kunstner og Kunstnerinde og Modellen og Velbekommen.”

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading