P.S. KRØYER I DEN HIRSCHSPRUNGSKE SAMLING:
BUGTEN VED AMALFI. UDSIGT FRA ALBERGO DELLA LUNA

P.S. Krøyer
Bugten ved Amalfi. Udsigt fra Albergo della Luna 1890
Olie på lærred. 32,8 x 23,8 cm
Albergo della Luna er et gammelt kloster, som ligger på en klippetop oven over Amalfi, men det var omdannet til hotel, da Marie og P.S. Krøyer indlogerede sig dér. De var blevet gift i juli 1889, og rejsen til Italien skulle tjene som kombineret bryllups- og studierejse. Men det var først, da de nåede til Syditalien, til Ravello, Amalfi og den smukke Salerno-kyst, at de begyndte at male. Planen var, som Krøyer skrev, her at male ”lidt Solskin, lidt sydlandske Farver”.

Han havde igennem flere år været beskæftiget med de helt store figurkompositioner. Senest havde han under et langvarigt ophold i Paris 1888-89 kæmpet med et stort gruppeportræt med op mod 30 franske og danske kulturpersonligheder forsamlet i et temmelig mørkt lokale. Det var kunstnerisk set det højere skoleridt, som byggede på alt, hvad han havde lært sig.

Da Krøyer først kom i gang med at male i Italien, var det som en ren befrielse. Der var ingen ende på hans arbejdslyst – og han malede det ene fine, lette og inspirerede studie efter det andet. I løbet af et par måneder blev det til over 30 billeder, næsten alle malet på små træplader, som lod penselstrøgene stå spontant og levende. Samtidigt udnyttede Krøyer den rødlige mahogni som en raffineret klangbund for de lysende farver og det middelhavsblå vand. Man føler en befriende lethed og en smittende livsglæde i alle disse studier.

Krøyer havde i 1880’erne udstillet sammen med flere af de franske impressionister i Paris, han havde bl.a. i London set den engelske kunstner Whistler, og inden han forlod Paris i 1889, må han også have set en stor udstilling af Monet, som Marie i øvrigt var meget begejstret for. Alle disse indtryk sammen med oplevelserne af Sydens farveintensitet blev grundlaget for udviklingen i Krøyers maleri i 1890’erne, hvor han bl.a. malede de berømte, stemningsfulde blå billeder.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading