DET MODERNE GENNEMBRUD:
I KØBMANDENS BOD, NÅR DER IKKE FISKES. SKAGEN

P.S. Krøyer
I købmandens bod, når der ikke fiskes. Skagen 1882
Olie på lærred. 79,5 x 109,8 cm
Den 19. juni 1882 ankom P.S. Krøyer til Skagen. Det var året efter, at han var vendt hjem fra sin store udenlandsrejse, der ud over Frankrig også havde bragt ham til Italien og Spanien. Nok var Krøyer berejst, men turen til den nordjyske fiskerby blev hans første møde med Jylland.

Et elendigt vejr med rusk og regn forhindrede ham i at komme ud at inspicere egnen, og Krøyer overvejede at forlade Skagen uden at have malet et eneste billede. Men heldigvis holdt regnen op efter et par dage. Et af de første motiver, Krøyer faldt over, var Brøndums købmandsbod, hvilket klogelig nok var inden døre. Allerede en uges tid efter ankomsten havde han kompositionen til sit første billede på Skagen klar, og en måned senere skriver Krøyer til Heinrich Hirschsprung, at han er godt på vej med et maleri, der beskrives som ”Fiskere i Kroen rygende snakkende og drikkende”. Krøyer har placeret sig bag købmandsdisken for at få overblik over de forskellige ansigtsudtryk og skikkelser i det lille lokale. Skitsen viser, at samværet er foregået, uden at fiskerne har taget notits af maleren. I det færdige billede er der tilføjet en piberygende fisker, der ganske effektfuldt gengælder betragterens nysgerrige blik.

Mens skagboerne ikke lod sig genere af Krøyers tilstedeværelse, så var der en, der tog hans valg af motiv ilde op. Det var kollegaen Michael Ancher, der siden 1874 havde malet på Skagen. Ingen havde før bevæget sig ind på Anchers enemærker, som Krøyer uforvarende var kommet til det. Familien Brøndum var nemlig Anchers svigerfamilie, og de to herrer bag disken var Anna Anchers bror og far, Degn og Erik Brøndum. Ancher følte sig gået lidt for nær, men trods begyndervanskeligheder voksede der dog snart en solidt kammeratskab frem mellem de to malere.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading