P.S. KRØYER I DEN HIRSCHSPRUNGSKE SAMLING:
DET HIRSCHSPRUNGSKE FAMILIEBILLEDE

P.S. Krøyer
Det Hirschsprungske familiebillede 1881
109,5 x 135 cm

Hirschsprung havde tidligt fattet interesse for P.S. Krøyers store kunstneriske talent og støttede ham med kunstkøb og delvis finansiering af hans udenlandsophold 1877-81. Krøyer blev hurtigt ven af hele den hirschsprungske familie. Han førte en personlig korrespondance med Pauline Hirschsprung og portrætterede i flere omgange familiemedlemmerne. Det Hirschsprungske Familiebillede vidner om de nære relationer. Krøyer lagde et stort forarbejde i billedet, med skitser og tegninger af hvert enkelt familiemedlem, samt flere kompositionsstudier.

Vi møder familien i en afslappet hverdagsstund på terrassen ved sommerresidensen "Vilhelmsdal" ved Svanemøllen. Foruden Heinrich og Pauline er der de fire sønner og datteren Ellen. Fra venstre ses Ivar, Aage, Oscar og Robert. Rollefordelingen er klassisk og afspejler den borgerlige families værdier. Den kvindelige del af familien er placeret tæt ved indgangsdøren med deres strikketøj og knyttes derved til hjemmet og det private. Pauline og Ellen er afgrænset fra Heinrich og drengene med en blomsterranke. Robert orienterer sig i verden med avisen. Heinrich og den næstældste søn, Oscar, kigger i Krøyers skitsebog, mens de to yngste skuer mod noget uden for billedets kant. Fremtidens sollys falder på de to drenges ansigter og bærer fantasier og drømme med sig. Krøyer har malet familien som en harmonisk, men lukket enhed. Figurerne er placeret i en ellipseform, der gentages i det runde bord og delvist i balustraden. Denne opstilling understreger kernefamilien og den intimitet, som på trods af kønnenes forskellige roller og funktioner, ligger i selve familiekonceptet.
Ellens direkte blik ud mod beskueren bringer os ind i familiens kreds. Balustraden og flisebelægningen giver samtidig en fornemmelsen af, at man som betragter befinder sig på selve terrassen i familiens inderste kreds.
Forfatteren Henrik Pontoppidan besøgte familiens senere sommeropholdssted "Villa Skrænten" i Skodsborg ved flere lejligheder og brugte sidenhen Hirschsprungfamilien samt Krøyers familieportræt som model for familien Salomon i sin store udviklingsroman Lykke-Per, udgivet 1898-1904.

Det Hirschsprungske Familiebillede skildrer en borgerlig families kultur og normer og gemmer på en idealforestilling om den lykkelige familie. Maleriet kan indskrives i en lang tradition for repræsentative skildringer af den borgerlige familie, der går tilbage til midten af 1700-tallet og videreføres med Jens Juels (1745-1802) og C.W. Eckersbergs (1783-1853) familieportrætter.

Tilbage
Marianne Saabye om "Det Hirschsprungske Familiebillede" (1881) af P.S Krøyer - Den Hirschsprungske Samling from Casablanca Film on Vimeo.

INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading