P.S. KRØYER I DEN HIRSCHSPRUNGSKE SAMLING:
ITALIENSKE LANDSBYHATTEMAGERE. SORA

P.S. Krøyer
Italienske landsbyhattemagere. Sora 1880
Olie på lærred. 135,3 x 107 cm
Krøyer malede den magre og benede hattemager og hans to halvnøgne drenge under arbejdet i sved, damp og røg. Det er en realistisk skildring af hverdagens hårde slid. Værkstedets dunkle atmosfære brydes af ildens gløder og lyset, som trænger ind gennem det lille, højtsiddende vindue. Motivet havde Krøyer fundet i den lille by Sora uden for Rom, hvor han i 1880 havde slået sig ned for at arbejde som en af de sidste stationer på sin lange uddannelsesrejse. Den var startet tre år tidligere i Paris, hvor han begyndte på Léon Bonnats malerskole. Her var modelmaleriet i centrum, den sande og utilslørede skildring af det nøgne menneske. Idealet var et realistisk udtryk, som man kunne finde det hos de spanske 1600-tals malere. I 1878 tog Krøyer til Spanien, hvor han dybt betaget kopierede adskillige af Velázquez’ malerier på Pradomuseet.

Da Krøyer påbegyndte billedet af hattemagerne, havde han nylig været en tur i Paris og på den årlige Salon-udstilling set en række billeder, der havde gjort et stærkt indtryk på ham. Det gjaldt bl.a. et kolossalt stort billede af Kain, der drager i landflygtighed, malet af Fernand Cormon. Det var en gruopvækkende dramatisk skildring med halvnøgne, udmarvede figurer på flugt.

I maleriet af hattemagerne samlede Krøyer således alle sine kræfter for at vise, hvad han havde lært både af den ældre og den allernyeste kunst. Billedet blev sendt direkte til Salonen i Paris, hvor det gjorde stor lykke, og Krøyer blev tildelt medalje. Anderledes gik det i København, hvor billedets realisme adskilte sig stærkt fra de idealiserede italienske folkelivsskildringer, man var vant til at se. Her blev Krøyers parisersucces bl.a. mødt med publikums og kritikernes forargelse, og i særdeleshed hæftede man sig ved sveddråben på hattemagerens næse.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading