DET MODERNE GENNEMBRUD:
PORTRÆT AF EN UNG PIGE. KUNSTNERENS SØSTER, ANNA HAMMERSHØI

Vilhelm Hammershøi
Portræt af en ung pige. Kunstnerens søster, Anna Hammershøi 1885
Olie på lærred. 112 x 91,5 cm

Den unge kvinde sidder elegant, let støttende på sin udstrakte venstre hånd, og ser frem for sig. Hun ser ikke på os, men hun ser ud til, hvert øjeblik det skal være, at kunne blive kaldt tilbage fra det sted, hvor hendes tanker befinder sig. Maleren synes at understrege det lette fravær i hendes øjne i den diffuse maleriske opløsning af krop og rum, som hensætter betragteren i en beslægtet eftertænksomhed.

Vilhelm Hammershøi færdiggjorde sin yngre søster Annas portræt i løbet af foråret 1885 og håbede med det på at vinde den Neuhausenske Præmie på Kunstakademiets udstilling. Opgaven lød i sin enkelhed på et ”Dameportræt. Knæstykke, naturlig Størrelse”, men den kun 21 år gamle malers løsning af opgaven var langtfra traditionel og faldt da heller ikke i bedømmelseskomiteens smag. Hammershøi havde gået på Kunstakademiet siden 1879 og fulgte fra 1883 undervisning hos P.S. Krøyer på Kunstnernes Frie Studieskoler. Maleriet af søsteren var hans debut på Charlottenborg, og selvom det ikke indbragte ham den eftertragtede pengepræmie, gjorde det ham med ét slag berømt. En stor gruppe af unge kunstnere havde længe været utilfredse med Kunstakademiets ledelse og udstillingskomiteens snæversyn. De startede i protest mod den udeblivende anerkendelse af Hammershøis talent en underskriftsindsamling, som blev startskuddet på et oprør mod censuren på Kunstakademiets Forårsudstilling. Oprøret skulle senere føre til grundlæggelsen af Den Frie Udstilling i 1891.

Tilbage
Lennart Ricard om "Portræt af en ung pige, Anna" af Hammershøi (1885) - Den Hirschsprungske Samling from Casablanca Film on Vimeo.

INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading