UDSTILLINGER:
Udstillinger:
Tidligere


I ITALIENS LYS
Et dansk-norsk kunstnerfællesskab 1879-1886

23.09.2016 - 29.01.2017


Henover efteråret og vinteren præsenterer Hirschsprung en stor særudstilling om et dansk-norsk kunstnerfællesskab i Italien i begyndelsen af 1880’erne.

Udstillingen inviterer den besøgende på en spændende og mangfoldig rejse til Rom, til byen Sora ved Liriflodens smukke landskab for foden af de lysende Abruzzerbjerge, til højdedragene med olivenlunde og fårehyrder og videre ad snoede veje helt op til markedspladsen i den fine, lille bjergby Civita d’Antino.

Disse byer blev i årene 1879-1886 inspirerende samlingspunkter for en gruppe af unge danske og norske malere – først ankom P.S. Krøyer efterfulgt af de norske malere Eilif Peterssen og Christian Meyer Ross, og to år senere slog også Joakim Skovgaard, Viggo Pedersen, Kristian Zahrtmann, Theodor Philipsen og den belgiske maler Rémy Cogghe sig ned i den maleriske egn.

I løbet af få år skete der en markant udvikling, som blev central for naturalismens gennembrud i Skandinavien. Som noget nyt blev kunstnerne optagede af at skildre hverdagslivets mere realistiske sider såvel som landskabets skiftende belysninger og stemninger. Under indtryk af det italienske lys og den franske impressionisme udvikledes det nye friluftsmaleri og bragte en ny farverigdom ind i det nordiske maleri.

Udstillingen kaster et nyt lys over denne vigtige periode i skandinavisk kunsthistorie, hvor nogle af tidens betydeligste kunstnere på tværs af landegrænserne inspirerede hinanden. Udstillingen viser blandt andet en række værker, som ikke tidligere har været vist for publikum.

Udstillingen er tilrettelagt i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg og Lillehammer Kunstmuseum i Norge.

I forbindelse med udstillingen udgives et omfattende og billedrigt katalog med artikler af Jan Kokkin, Anne-Mette Villumsen og Marianne Saabye. Kataloget er på 300 sider med mere end 200 illustrationer, pris 250 kr. Udstillingen formidles i en digital guide, som gratis kan bruges af publikum, og i tilknytning til udstillingen vises uddrag af Ole Braunstein og Ole Wivels stemningsfulde film Civita d’Antino. Zahrtmanns by fra 1969.

Udstillingen er støttet af 15. Juni Fonden, A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Frimodt-Heineke Fonden, KrogagerFonden, Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, Toyota-Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Der er udvidet åbningstid i udstillingens sidste uge. Fra tirsdag d. 24. januar til søndag d. 29. januar er museet åbent fra kl. 11.00 til kl. 20.00.

Museet har indgået samarbejde med den italienske restaurant Casa d’Antino.
Medbring udstillingsbillet og få 10% på husets menu.
www.casadantino.dk


Download pressemeddelelse her.

Download pressemateriale om Hirschsprung for børn her.

Se vores undervisningstilbud i særudstillingen her.

Tilbage


LYD I MØRKET
Musik i billedkunsten

11.02.2017 - 27.08.2017


Når mørket falder på, er det tid til musik. Spillemanden finder violinen frem og komponisten sætter sig til klaveret. Der er en særlig stemning i mørket, hvor man ikke kan se detaljerne så skarpt, men hvor lyden af musik til gengæld står så meget klarere.

På Den Hirschsprungske Samling er der mange tegninger og malerier, der har musik som motiv. Flere af dem er aftenbilleder, hvor kunstneren eksperimenterer med skyggerne og lyset fra stearinlys og lamper. I denne udstilling kan man se eksempler på stemningsfulde scener fra de fine stuer i 1800-tallets borgerhjem, hvor man mødtes over kammermusik, fra bondebal, hvor dansen går vildere og vildere og fra malerens atelier, hvor musikken er det samlingspunkt, der forener modellerne til et stort gruppeportræt. Denne mindre udstilling i Havesalen består af værker fra museets egen samling og rummer også fotografier af musikerne, nodemanuskripter fra Edvard Grieg og Niels W. Gades hænder og musikinstrumenter lånt fra Musikmuseet.

Billede: P.S. Krøyer: Edvard og Nina Grieg ved klaveret. 1898. Den Hirschsprungske Samling
Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Tirsdag-søndag 11-16. Lukket mandag

Museet er lukket 23.-26. og 31. december samt 1. januar

Entrépris
Voksne: 95 kr. / Studerende, pensionister og grupper 85 kr.

Under udstillingen I Italiens lys gælder entréprisen alle dage også onsdag.

Tilmeld museets nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading